Džemas iš arbūzo žievės? (Ne)gali būti!

Dėl skonio nesiginčijama, bet dėl vieno dalyko turbūt sutarsime visi – vasara be arbūzo nėra iki galo vasara.

Taip pat turbūt gerai pažįstama ir situacija, kuomet skaniai suvalgius (ar geriau sakyti “sugėrus”) sultingąjį arbūzą, kažkokiu mistiniu būdu šiukšlinė iki pat viršaus prisipildo šiaip jau niekuo nenusikaltusiomis jo žievėmis.

Be to, kad jos beprotiškai vilioja museles, įkyruoles muses ir greitai rūgsta, man visados išmesti šias žieves būdavo…tiesiog gaila.

Kol nesužinojau, jog jas taip pat galima valgyti! Ir tai yra LABAI skanus dalykas.

Šįkart dalinamės puikiausiu receptu, kaip sumaniai panaudoti arbūzo žievę. Jį papasakojo į tvarumą orientuoto restorano „Rhum Room” vadovė Laura.

Tad kaip pasigaminti arbūzo žievelės džemą?

Jums reikės:

  1. Nulupti žaliąją žievės dalį;
  2. Baltąją arbūzo dalį supjaustyti kubeliais;
  3. Kubelius ilgai virti vandenyje su cukrumi (jo kiekis priklaus nuo kiek turite žievės), kol suminkštės;
  4. Pagardinti citrinos sultimis ir žievelėmis ir, jei norite, cinamonu ar vanile;
  5. Vėl ilgai pavirti.

SVARBU: raudonosios vaisiaus dalies į džemą geriau nedėti.

Be šio puikaus džemo, baltąją arbūzo žievės dalį dar galima naudoti troškiniuose, kepinant daržoves – lengviausia įsivaizduojant, jog arbūzo žievė yra agurkas, ridikas ar cukinija. Arba, žinoma, bet kur kitur, kur turite užtektinai drąsos paeksperimentuoti!

Internete dar aptikau receptų apie arbūzo baltosios žievės rauginimą, salotas smulkiai ją supjausčius, arba, pavyzdžiui, jog arbūzo žievę galima sutrinti netgi gaminant gaspačio!!!

Idėjų gausybė, tad kitąkart, kai valgysite šį pilvotąjį tigrą, būtinai pasinaudokite viena jų – juk arbūzas yra tikrai per skanus ir per sultingas, kad taip lengvai išmestume kažkodėl nuvertinamas jo dalis.

O tokiu būdu taip pat sumažintume ir maisto atliekų kiekį!

Daugiau įrašų apie tvarumą maiste rasite tvarių gastronomijos renginių organizatorių Sustainable Gastro tinklaraštyje.

DALINTIS: